Pagina principala
Succesiunea de prezentari ce urmeaza reprezinta
parti dintr-un documentar scris in octombrie 1999
Prof.Dr. AURELIAN TEODORESCU
INSULA SERPILOR - ĪNTRE FORTA DREPTULUI SI DREPTUL FORTEI
Scurta prezentare.
Insula Serpilor a facut parte odinioara din soclul continental al Dobrogei. Este situata la est de gurile Dunarii, īn Marea Neagra, īn dreptul orasului-port Sulina, la o distanta de 44,814 km de uscat. Localizarea sa: 30 grade, 14 minute, 41 secunde longitudine estica si 45 grade, 15 minute, 53 secunde latitudine nordica. Are o suprafata de 17 hectare si o circumferinta de 1973 m, cu o forma neregulata. Lungimea insulei, de la nord la sud, este de 440m, iar pe directia sud-vest, de 662 m. Adāncimea marii, īn jurul insulei, este cuprinsa īntre 4-25 m.

Economic, Insula Serpilor nu a avut īn trecut o importanta deosebita. Ea constituia un masiv calcaros stāncos, o serie de roci marine si o buna baza de pescuit. Importanta sa economica a crescut odata cu descoperirea unor importante rezerve de petrol si gaze naturale īn subsolul platoului continental din jurul insulei.

Odata cu trecerea timpului a crescut si importanta strategico-militara a insulei. Dupa ocuparea ei de catre U.R.S.S., īn 1948, aici s-a dezvoltat o puternica baza militara, de control naval si aerian, de aparare antiaeriana si maritima, apartinānd acum Ucrainei.
Īn prezent, statiile de radiolocatie aflate pe insula executa cercetarea aeronavala la mare distanta.
Cercetarea spatiului aerian se poate executa īntr-un perimetru ce cuprindea Marea Neagra si Marea Mediterana, pāna la coastele Libiei. Rezultatele cercetarii sunt transmise unui punct de conducere. Tot aici se stocheaza informatiile nucleare intercontinentale de pe teritoriul ucrainean. Tot pe insula sunt amplasate statii de bruiaj si ascultare atāt a convorbirilor īn fonie, cāt si a celor prin cablu. Pe insula este dislocata o garnizoana militara cu mai multe subunitati independente, care deservesc un heliodrom, un miniport militar, statii de radiolocatie, depozite, instalatii energetice, un far si sistemul de paza si aparare a granitelor de stat ale Ucrainei. Apararea bazei militare de pe insula este realizata de o nava tip fregata, o nava de patrulare si unul-doua submarine.

Din datele cunoscute pāna īn prezent, reiese ca, īn zona, Ucraina a intensificat activitatile sale militare si economice.

Legenda
Īn legendele mitologice, Insula Serpilor este mentionata sub denumirea de Leuce (īn greaca veche, Alba).
Conform legendelor, pe aceasta insula, Achille - erou al aheilor - ar fi avut un templu si alte edificii īn care locuiau preotii. Legendele par a fi adevarate, deoarece, īn 1823, urmele vestitului templu īnchinat lui Achille au fost descoperite de capitanul Kritziky. Edificiul are un diametru foarte mare, este de forma patrata, fiecare latura avānd 29,87 m. Īn partea de est a sanctuarului se afla templul lui Achile. Arhitectura constructiei si a altor vestigii din insula este specifica epocii numita ciclopeana, asemanatoare celor din Thesalia si Tracia: ziduri formate din blocuri mari de piatra īmbinate fara ciment, iar calcarul din care au fost fasonate confera constructiei o culoare alba.
Templul lui Achille a fost un monument de arta, judecānd dupa fragmentele descoperite, si a avut lānga el mai multe camere, pentru functiile oracolului, precum si pentru depozitarea darurilor ce se aduceau eroului.

Si poetul exilat la Tomis, Ovidiu, aminteste īn versurile sale de aceasta insula, iar Maximus din Tir, īn "Discutii" arata: "Achile locuieste īntr-o insula drept īn fata Istrului, īn Marea Pontica. Acolo se afla templul si altarele lui Achile..." Ptolomeu, īn "Īndreptar geografic", mentioneaza: "Insulele situate īn vecinatatea Moesiei Inferioare, īn acea parte a Pontului pe care am pomenit-o, sunt: Boristene (la gurile Niprului, n.n.):57 grade, 15 minute - 47 grade, 40 minute si insula lui Achile sau Leuce ("Alba")".

Gheorghe I.Bratianu, īn lucrarea "Marea Neagra de la origini pāna la cucerirea otomana", arata, referitor la prezenta unor civilizatii antice pe litoralul Marii Negre (ionieni, milesieni)"/.../ Unul din popasurile cele mai vechi este cel din "insula Alba", Leuke sau Achilleis, mica stānca ce se īnalta īn plina mare īn largul gurilor Dunarii, si se numeste astazi Insula Serpilor. Acest punct de escala al milesienilor era garnisit cu un sanctuar ridicat īn cinstea lui Achile Pontarches, protectorul navigatiei si al comertului. /.../ Istoria lor, trasata cu ajutorul numeroaselor inscriptii scoase la lumina de sapaturi, indica strānse contacte īntre aceste porturi ale litoralului, care pastreaza caracterele principale ale civilizatiei urbane a Greciei antice si populatiei indigene ale hinterland-ului, geti sau sciti /.../"

Tot de legenda tine si urmatoarea speculatie: grecii antici mai numeau aceasta insula si Makaron, adica "A fericitilor", iar unii lingvisti au tradus "Atlantis" prin "Fericire". De aici, asocierea īntre cele doua; īn plus, nu departe de ea, arheologii sovietici au descoperit impresionante ruine subacvatice atribuite atlantilor. Si sa nu uitam, īn legatura cu aceste descoperiri, cultura "Hamangia" de lānga Cernavoda, constānd īn figurine de lut datānd din perioada 5000 - 2900 ī.Hr.

Apartenenta