Participarea la guvernare a societatii romanesti de peste hotare.

Desi tema dreptului de vot pentru romanii din strainatate constituie un simplu pretext al campaniei electorale pentru partidele politice din Romania, pe listele senatorilor si deputatilor, nu se afla nici macar un singur reprezentat al milioanelor de romani din diaspora si din comunitatile romanilor din jurul granitelor. Aceasta constituie dovada demagogiei electorale a lumii politice romanesti.

Este extrem de neplacuta sconstatarea ca societatea romaneasca de peste hotare este tratata cu lipsa de consideratie de toate partidele parlamentare, iar cetatenii romani de peste hotare sunt vazuti doar ca o masa de manevra pentru castigarea capitalului politic.

Nu trebuie uitat ca problemele care apar in comunitatile romanesti sunt probleme ale Romaniei si ca intarirea si inflorirea acestor comunitati inseamna intarirea Romaniei atat prin influenta internationala cat si prin venituri care sunt pompate in economia statului, din partea romanilor din strainatate dupa cum denota rezervele valutare ale BNR.

Fata de aceasta situatie, este evidenta obligatia statului roman de a gestiona responsabil problema celor peste 10 milioane de romani din strainatate ca pe o problema de importanta majora a natiunii si a statului.

Dupa cum s-a vazut din experientele guvernarilor anterioare Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni nu reuseste sa acopere multitudinea problemelor cu care se confrunta Romania in relatiile cu cetatenii si co-nationalii de peste hotare, activitatea acestuia devenind practic nula in contextul subordonarii sale Ministerului de Externe, minister depasit si complet dezinteresat prin natura obligatiilor sale, in mentinerea si dezvoltarea unor relatii normale cu aceasta larga patura de populatie romaneasca.

Perspectiva cresterii numarului romanilor din strainatate in cautare de locuri de munca peste hotare si problemele pe care le genereaza acest urias exod de populatie romaneasca, inclusiv in interactiunea cu statul roman, fac necesara abordarea responsabila a fenomenului si administrarea corecta inainte de a scapa total de sub control.

De aceea, solutia optima o reprezinta solicitarile mai vechi ale infiintarii unui Minister al Romanilor de Pretutindeni si a pozitiei de Ministru Secretar de Stat pentru Romanii de Pretutindeni care sa fie atribuita unei personalitati independente a societatii civile din diaspora sau unei personalitati independente din tara recunoscuta pentru implicarea sa la rezolvarea globala a relatiilor dintre romanii de peste hotare si statul roman.


Care este opinia dumneavoastra?
NUME
Tara
E-mail
Opinia