PARTICIPAREA LA GUVERNARE A
SOCIETATII ROMANESTI DE PESTE HOTARE

= IMPORTANT =

DECE?

 • Sunt peste 10 milioane de romani peste hotare
 • Veniturile in valuta aduse in tara de romanii de peste hotare depasesc 5 MILIARDE Euro/an
 • Statul beneficiaza si incurajeaza exportul de mana de munca
 • Fiecare minoritate etnica de doar cateva zeci de mii este reprezentata in Parlament
 • MILIOANE de romani de peste hotare nu au dreptul de a fi reprezentati in Parlamentul Romaniei
 • Comunitati puternice = influenta puternica pentru Romania
 • Problemele romanilor de peste hotare devin problemele Romaniei
 • Statul considera ca sunt prea diferite gruparile romanilor din strainatate pentru a le lua in consideratie
 • Desi nu este cunoscut nici macar numarul romanilor de peste hotare, Departamentele pentru acestia s-au inmultit prin toate Ministerele fara sa aiba activitati utile si coordonate
 • Cine si cum sunt administrate relatiile Romaniei cu romanii din strainatate in beneficiul natiunii?
 • PAMANTURI ROMANESTI
  Am fost creat din pamāntul special al Tarii mele.
  El īmi da bucuria vietii,
  El ma face sa sufar
  El ma īmpinge īnainte,
  El ma face sa suspin.
  El ramāne īn profunzimea sufletului pāna voi redeveni pamānt.
  INSULA SERPILOR
  Insula Serpilor


  Insula Serpilor īn contextul relatiilor romāno-ucrainene
  Insula Serpilor, intrata īn posesia Ucrainei īn calitatea acesteia de fosta succesoare a U.R.S.S., a devenit o piedica neasteptata īn activitatea de elaborare a Tratatului politic dintre Romānia si Ucraina.

  Oficial, negocierile, la nivel de experti, īntre Romānia si Ucraina, pentru reglementarea raporturilor de buna vecinatate, au demarat īn luna martie 1995, convenindu-se asupra urmatoarelor documente politico-juridice:
  - Tratat cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare;
  - Declaratie comuna a presedintilor celor doua state;
  - Document cu privire la principiile si liniile directoare pentru Tratatul referitor la regimul frontierei de stat comune, inclusiv pentru īntelegeri corespunzatoare pentru delimitarea spatiilor marine.

  Aceste documente bilaterale ar trebui, īn opinia diplomatiei romāne, sa puna īn termeni reali raporturile dintre Romānia si Ucraina, conform si dorintelor exprimate, īnca din perioada 1990-1991 de catre partea romāna, de a dezvolta relatiile dintre cele doua tari.

  Īn plan declarativ, perioada pāna la īnceperea negocierilor romāno-ucrainene a īnregistrat mai multe etape, astfel:
  La 29 noiembrie 1991, īn Declaratia Guvernului Romāniei se arata:
  "Dorinta de a dezvolta legaturi romāno-ucrainene reciproc avantajoase nu implica recunoasterea īncorporarii īn noul stat independent a nordului Bucovinei, Tinutului Herta, Tinutului Hotin si a judetelor din sudul Basarabiei, ce au fost alipite cu forta la U.R.S.S. si incluse apoi īn structura teritoriala a Ucrainei, pe baza Pactului Ribbentrop-Molotov " (n.n. - la nivelul M.A.E., Romānia a prezentat conducerii U.R.S.S. considerentele sale potrivit carora Insula Serpilor a intrat īn posesia U.R.S.S. ca urmare a unui protocol impus).

  25 Octombrie 2004
  ZIUA ARMATEI ROMANE
  Intru pomenirea Eroilor Neamului Romanesc,
  ca semn de credinta, unitate si patriotism,
  pe Dealul Martirilor de la Tiganca-Basarabia
  s-a sfintit Troita adusa din inima Ardealului.
  Campanie nationala si internationala
  IN APARAREA ROMANILOR DIN TRANSNISTRIA
  DEMERS CIVIC IN APARAREA ROMANILOR TRANSNISTRIENI

  Societatea romaneasca asista stupefiata la incalcarile brutale ale drepturilor omului din Transnistria. Dupa refuzul de a aplica hotararea CEDO privind eliberarea imediata a detinutilor politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, autoritatile locale de la Tiraspol trec la o noua provocare impotriva populatiei romanesti amenintand-o cu deznationalizarea prin inchiderea fortata a scolilor in limba romana si interzicerea grafiei latine.
  Aceste masuri de forta fara precedent in lumea civilizata a secolului pe care-l traim, continua politica sovina, de cultivare a urii etnice anti-romanesti pe care autoritatile transnistriene o duc de 14 ani de zile sub protectia trupelor de ocupatie ruse.
  Lipsa de decizie a comunitatii internationale, in mod special a OSCE care sub presiunile politice ale Moscovei a dat dovada de o slabiciune nepermisa, a deschis drumul autoritatilor transnistriene spre instaurarea unui regim ilegal separatist care mentine o zona de instabilitate in aceasta parte a Europei.
  De aceea, organizatiile co-semnatare si romanii din intreaga lume care ni se alatura, cer in mod hotarat, comunitatii internationale, ONU, UE si NATO sa dea dovada de fermitate si sa treaca la masuri urgente de aducere sub control, inclusiv umanitar, situatia din regiunea secesionista a Transnistriei. Avem in vedere:
 • incetarea opresiunii la care este supusa populatia de origine romana
 • eliberarea imediata din detentie a detinutilor politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, in conformitate cu decizia CEDO din 8 Iulie 2004
 • retragerea imediata si neconditionata a tupelor de ocupatie ruse de pe teritoriul Republicii Moldova
 • instaurarea imediata si neconditionata a suveranitatii guvernului Republicii Moldova asupra regiunii separatiste Transnistria prin instituirea unei protectii internationale sub umbrela ONU.
 • instalarea in regiune pentru o perioada limitata de timp a trupelor ONU - castile albastre - ca un garant al pacii si mentinerii ordinii. In acest scop cerem Romaniei ca in calitate de presedinte al Consiliului de Securitate ONU sa depuna o rezolutie pe aceasta tema, dupa o intensa consultare diplomatica.

  Facem apel catre toate organizatiile societatii civile si catre toate fortelor politice romanesti sa se alature acestui demers pentru a actiona impreuna in directia apararii drepturilor conationalilor nostri la o viata demna si pentru instaurarea unui climat de pace si stabilitate in estul Europei, in imediata vecinatate a Romaniei.
 • Mr. President;

  We are deeply concerned about the instable situation in Transnistria, a separatist region of the Moldova Republic, and would like to red flag the ethnic cleansing being carried out by the Tiraspol authorities against the local Romanian population. This program rings very similar to the tactics used by Saddam Hussein against the Kurd and Shiite populations of that region.

  Schools that teach Romanian are forcefully raided by police, and children of a local orphanage were thrown into the streets, forced to become homeless children of the night. We appeal to your Administration to intervene in the stabilization of this region, which has suffered these ethnic tensions for more than 14 years. We, American citizens here as well as our kindred spirits all over the world which share in our concerns, beg for your courageous stance against hate crimes and ethnic cleansing. The urgency with which we bring this to your attention is fueled by the fact that these issues can degenerate at any given moment into a bloody conflict, much alike events in Kosovo and even Rwanda.

  The gravity of this particular situation is highlighted by the fact that local authorities are acting against orphaned children whose only sin is having Romanian blood running though their veins. Numerous international organizations have protested these actions, including the OSCE, to no apparent avail.

  The United States remains as one last beacon of hope and we trust that your intervention would prevent a human catastrophe of incalculable consequences, in a region of Europe, which would greatly benefit from political stability and peace.

  God Bless America,

  Moment politico-diplomatic favorabil lichidarii focarului transnistrian.

  Provocarea din Transnistria este probabil una dintre ultimile picaturi care umplu paharul rabdarii europene. O serie de evenimente pe plan international ne pot ajuta acum sa profitam de ocazie pentru a mediatiza intens si de a scoate pe scena internationala situatia din aceasta margine de Europa.
  INVITATIE
  DOAR IMPREUNA VOM REUSI
 • Individual Deveniti membru individual CMR
 • Organizatie Deveniti organizatie membra CMR
 • Va multumim pentru suportul acordat actiunilor intreprinse de Consiliul Mondial Roman, in colaborare cu alte organizatii membre sau partenere din intreaga lume. Dovada dumneavoastra de patriotism ne da curajul sa va adresam o chemare la unitate si solidaritate. CMR a crescut si s-a impus prin pozitia sa transanta in ceeace priveste apararea intereselor romanilor si prin atitudinea echilibrata si obiectiva in diverse alte probleme care framanta lumea romaneasca. Asa cum ungurii, evreii, polonezii au creat si si-au dezvoltat organizatii cu autoritate care reusesc sa impuna prioritatile lor nationale in lumea intreaga, tot asa avem nevoie si noi romanii de un asemenea organism. Iar CMR si-a impus sa-l realizeze prin atragerea in jurul principiilor si scopurilor de promovare ale intereselor nationale, atat asociatii si organizatii cat si persoane individuale. Visul nostru, pe care va chemam sa-l impartasiti, este ca prin unitatea si solidaritatea romaneasca renascuta, sa dezvoltam treptat o uriasa retea mondiala, in care fiecare roman va putea sa-si regaseasca nu numai idealurile, dar va putea sa ajute si sa fie ajutat in momente de cumpana. In acest fel vom creste si vom deveni intr-o zi comparabili cu celelalte grupuri etnice care astazi sunt ascultate de guvernele lumii.
  Locuim in Germania, in Luxemburg, Australia, Canada, in America, in diverse parti ale lumii. Stim ca viata de zi cu zi nu este usoara si ne rapeste aproape tot timpul si energia, dar speram ca macar o frantura din acest timp sa-l putem darui si neamului, Romaniei unde ne avem radacinile si Romaniei pe care o purtam in permanenta in inima.
  Pentru fiecare dintre noi, Romania nu este doar un teritoriu intre niste granite vrute si nevrute, Romania este un complex national alcatuit din teritoriul de formare si dezvoltare a poporului roman, populatia traitoare pe acest teritoriu si natiunea romana raspandita pe tot globul. Noi toti alcatuim Romania.
  Va indemnam sa va uniti, sa creati grupuri de initiativa si, daca principiile si scopurile CMR stipulate in statutul organizatiei corespund si idealurilor dumneavoastra va invitam sa deveniti membri, sa creati Filiale locale si sa ne anuntati de initiativa dumneavoastra. Organizatiile din care faceti parte pot deveni si ele parte ale acestui intreg de unitate, solidaritate si actiune, pastrandu-si totala idependenta si personalitatea. Impreuna vom putea intreprinde actiuni coordonate ale comunitatii romanesti globale. Impreuna vom deveni o forta mondiala ascultata si respectata.
  Va asteptam,
  Consiliul Mondial Roman